Kenyeresblog

Kovászos rozskenyér gyorsan és egyszerűen

2021.04.22 08:29
KenyeresPajtás
KenyeresPajtás
Kovászos rozskenyér gyorsan és egyszerűen

                                       Kovászos rozskenyér gyorsan és egyszerűen

Teljes kiőrlésű kovászos rozskenyér 

 

A kovászhoz:

50 gr aktív kovász

50 gr kenyérliszt

50 gr teljes kiőrlésű rozsliszt 

100 gr víz 



A kovász 5-8 óra alatt duplájára nő.

Összekeverjük  400 gramm vízzel, utána hozzákeverünk 1 tk mézet, 150 gr kenyérlisztet és 350 gr teljes kiőrlésű rozslisztet. (Nem kell dagasztani.)

Fél óra múlva, vizes kézzel kiszedjük a tálból a tésztát, meghajtogatjuk, megformázzuk, körbelistezzük és alaposan kilisztezett nádszakajtóban ( a nádszakajtótól szép mintás lesz) szobahőmérsékleten mintegy három órát kelesztjük.

 

 

 

 

Előmelegített sütőben kb 50 perc alatt sül meg: előmelegített jénaiban lefedve 20 percig 220 fokon, 25-30 percig 200 fokon fedő nélkül. 

Pár percig hagyjuk a jénaiban hűlni, utána rácsra borítva. Teljesen kihűlve lehet szépen szeletelni. Kicsit krémes állagú, sokáig eltart.

 

 

 

 

Webáruház készítés